Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

RSS

 VAIN MUUTAMAN HUIJARIN TÄHDEN
19.08.2017 17:11

Suomen hallitus perusteli ajamaansa lainsäädäntöä omistuksien piilottamisen mahdollistavasta hallintarekisteristä sillä, että EU-lainsäädäntö velvoitti Suomea asiaan. Lopullinen selvyys asiaan saatuun, kun europarlamentaarikko kysyi sitä EU-komissiolta itseltään. Komission mukaan EU ei asetuksellaan säätele arvopapereiden hallintamalleja jäsenvaltioissa. Kun liikenneministeriö ilmoitti avaavansa raideliikenteen kilpailutukselle, perusteena muiden joukossa mainittiin Suomea velvoittava EU-lainsäädäntö. "EU on saanut päätökseen neljännen rautatiepaketin, joka lähtee liikkeelle siitä, että silloin kun valtio hankkii liikennettä, se ei sitä voi jatkossa tehdä suorahankintana, vaan se tulee kilpailuttaa", sanoi liikenneministeri 9.8.2017. Lakipaketin markkinoiden avaamiseen velvoittavasta asetuksesta löytyy kuitenkin kohta, joka tuntuu jättävän kilpailutuksen ehdottomuuteen paljon tulkinnanvaraa. Asetus mahdollistaa tarjouskilpailusta poikkeamisen juuri Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa.

-Jos oppii kerran huijaamaan ja jopa onnistuu siinä, sortuu helposti toistenkin samaan menetelmään. Suomen kansa on katkerasti kiroillen maksanut kovia veroja mm. siksi, että on päästy kulkemaan raiteita pitkin ja saatu rakennettua sitä varten rautatiet ja hankittua niille jotensakin toimiva kalusto. Mutta nyt kapitalistirouva päättääkin lahjoittaa ulkomaisille sijoittajille veronmaksajien kustannuksella hankitut kalustot ja väittää, että kansa hyöytyy siitä, kun samalla raiteilla samalla kalustolla pyrkii myös Iso Raha keräämään Isoja Voittoja. Tällaisia huijareita on nähty ennenkin, mutta harvoin ovat saaneet niin pitkään riehua kansaa ryöstämässä. Mutta entäs jos me emme enää maksa? Mitäs sitten? Minä vaan kysyn. 

Tänään on kulunut päivälleen 57 vuotta Sputnik 5:n lähdöstä vuorokauden mittaiselle avaruuslennolle. Sillä lennolla oli mukana ensi kerran eläimiä (esim. koiria), jotka saatiin palautettua elävinä maahan.  Orville Wright muistetaan (jos muistetaan?) siitä, että hän yhdessä veljensä kanssa, onnistui keksimään lentävän koneen. Orvillen syntymästä on 146 vuotta. Seppo Ahti on nyt vasta 73-vuotias, vaikka sitä lienee vaikea uskoa. Seppo on pakinoinut… tai jotain semmoista. Ville Virtanen tunnetaan (tai sitten ei), mutta lähinnä siitä, että hänen sanotaan olevan Jukka Virtasen poika. Tai ainakin Ville on näytellyt. Ikää Villellä on 56 vuotta. Ottakaamme siis Orvillelle, Sepolle ja oikealle Villelle!

Kannattaa miettiä –ensteks:

Jos tulet vaimoksi minulle,

minulle komealle pojalle,

vien sinut nukkumaan soitellen,

herättelen aamulla laulellen:

Nouse kulta, lypsä lehmät,

herää, armas, laita ruuat!!

 

Jos menet vaimoksi hänelle,

hänelle törkeälle mihelle,

vie hän sinut nukkumaan piiskaten,

herättää aamulla manaillen:

Nouse, akka, lypsä lehmät,

herää, laiska, laita ruuat!


Kommentoi KANSA VAIHTOON?
09.08.2017 22:13

Valtion hampaaton omistajaohjaus vie Suomea väärään suuntaan, kun se antaa tuloerojen kasvaa voimakkaasti jopa hallitsemassaan valtionyhtiössä. Tutkijat kirjoittavat The Spirit Level -kirjassaan, miksi tulojen jakautumisesta pitää keskustella ja tuloeroja pienentää. Heidän mukaansa suuret tuloerot ovat myös vauraiden etujen vastaisia. Niistä hyötyvät vain superrikkaat. Sosiaalipolitiikan professori tiivistää kirjan tulokset seuraavasti: tasaisen tulonjaon maissa ihmiset luottavat toisiinsa enemmän ja kokevat hyvinvointinsa paremmaksi. Lisäksi niissä on esimerkiksi parempi terveys, pidempi elinajanodote, suurempi sosiaalinen liikkuvuus ja vähemmän henkirikoksia.

-Vaan jospa se onkin aivan tarkoituksellista, että vain ja ainoastaan superrikkaat hyötyvät ? Ja muitten kohdalla on aivan sama, millaiseksi he kokevat vointinsa? Ja jos ei parempaa terveyttä, pidempää elinaikaa, suurempaa sosiaalista liikkuvuutta eikä vähempää henkirikoksia halutakaan? Siinä olisi ainakin selitys sille, miksi valtaeliitti jatkaa nykyisen kaltaisia toimiaan. Toinen vaihtoehto olisi se, että valtaeliitti ei ymmärrä toimiensa seurauksia. Kumpi kuulostaa turvallisemmalta? Vai olisiko jo turvallisinta vaihtaa koko eliitti? Minä vaan kysyn.

Siitä on kulunut ihan tasan 72 vuotta. Siis siitä, kun länsimaisen sivistyksen ja rauhanomaisen demokratian esimerkkimaa pudotti sodan jo hävinneen Japanin Nagasakiin atomipommin murhaten lähes sata tuhatta siviiliä ja vammauttaen ainakin puolta sataa tuhatta. Ja aseteollisuus on kukoistanut uudenlaisen aseistuksen taatessa tehokkaamman tappamispotentiaalin. Tove Janssonia pidetään kirjailijana, mutta oikeasti hän oli muumi. Toven syntymästä on 103 vuotta. Melanie Griffith on näytellyt ja saanut Oscarin. Mutta ei ole saanut Jussia ja tuskin saa, koska ikääkin on kertynyt kunnioitettavat 60 vuotta. Gillian Anderson sen sijaan voisi saada Jussin, mutta hänen salaisesta kansiostaan selviää, että hän on oikeasti Dana Scully ja täyttää tänään 49 vuotta. Siitäkin huolimatta ottakaamme Tove-muumille, Melanielle ja Gillian-Danalle!

Tänään voisimme ajatella, että..

Kas auringon, taivaalle on,

maalannut pikkuinen poika,

sen alle hän on kynällään,

maalannut tunnuksen tään.

 

Paistaa aurinko aina,

taivas kirkas on aina,

elää saa äiti aina,

elää saan minä myös.

 

Oi ystävä, pikku ystävä,

rauhaa myös aikuiset kaipaa,

toivo se on sammumaton, 

lasten ja vanhempien.

Paistaa aurinko aina,

taivas kirkas on aina,

elää saa äiti aina,

elää saan minä myös.

 

Seis sotilas, kuule sotilas,

pelkäävät jyskettä kaikki,

kauhistuen miljoonat sen,

kuulevat toistaen.

Paistaa aurinko aina,

taivas kirkas on aina,

elää saa äiti aina,

elää saan minä myös.

 

Päin kuolemaa, kammottavaa,

nousemme suojaksi lasten,

pois sota pois, niin että sois,

kirkkaana pinnalta maan.

Paistaa aurinko aina,

taivas kirkas on aina,

elää saa äiti aina,

elää saan minä myös.


Kommentoi YKSI ORPONA, TOISET ORJINA
05.08.2017 10:17

Taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva yleissopimus, 7. artikla: Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot tunnustavat jokaiselle oikeuden nauttia oikeudenmukaisista ja suotuisista työoloista, joiden erityisesti tulee taata:    a) palkkaus, joka suo kaikille työntekijöille vähintään:  i) kohtuullisen palkan ja saman palkkauksen samanarvoisesta työstä ilman minkäänlaista rajoitusta; erikoisesti naisille taataan sellaiset työolot, jotka eivät ole huonompia kuin ne, joita miehet nauttivat ja joihin kuuluu sama palkka samasta työstä; ja   ii) kohtuullisen toimeentulon heille itselleen ja heidän perheelleen tämän yleissopimuksen määräysten mukaisesti;  b) turvalliset ja terveelliset työolot;   c) yhtäläinen mahdollisuus jokaiselle tulla ylennetyksi työssään asianomaiseen korkeampaan toimeen ainoastaan palvelusaikaan ja pätevyyteen pohjautuvien perustein;  d) lepo, vapaa-aika ja kohtuullinen työajan rajoittaminen sekä kausittaiset palkalliset lomat ja palkka julkisilta lomapäiviltä.

-Suomessahan ei tällaisia perusihmisoikeuksia rikota, eihän? No, mukaan ei tietenkään lasketa työttömiä, jotka saavat 9 euron ruhtinaallisen päiväpalkan, joka tosin useinkaan ei riitä edes työmatkojen kulkemiseen. Heillehän nyt ei tosin kerry lomia eikä tietenkään eläke-etuja, eikä heitä oteta työterveyshuoltoon. Mutta heitä sentään voidaan rangaista työstä kieltäytymisestä tai laiskottelusta tai muusta niskottelusta, eikä heillä ole turvanaan työehtosopimuksia eikä työlainsäädäntöä. Teoriassa heillä on mahdollisuus yletä jopa palkkatyöntekijäksi, mikä tosin toteutuu korkeintaan yhdelle kahdesta tuhannesta. Heitä huonommin työmarkkinoilla kohdellaan vain ns. paperittomia, mutta heitähän voidaan rauhassa potkia työpaikkojen ulkopuolellakin. Siis eihän Suomessa rikota ihmisoikeussopimuksia? Eihän?

Maailman ylikulutuspäivä (eng. Earth Overshoot Day) on laskennallinen vuodenpäivä, jolloin ihmiskunnan kulutus ylittää Maan ekosysteemin vuotuisen kestävän biologisen tuotannon. Tänä vuonna se oli vanhenemiseni vuosipäivänä ja nykyisin siis syömme tulevilta sukupolvilta viitisen kuukautta vuodessa. Kolmekymmentä vuotta sitten vastaava aika oli noin pari kuukautta. Mutta saammehan nauttia talouskasvun suomasta turvallisuudesta ja syyllistää asiasta saatuttavilla autonrötistköillä yhä pitempiä työmatkoja ajavia vähävaraisia. Ilja Repin oli venäläinen, joka maalasi. Tauluja maalasi hän. Ja Iljan syntymästä on kulunut 173 vuotta. Oskar Merikanto puolestaan syntyi tasan 149 vuotta sitten. Ehkä kaikkien aikojen merkittävimmän suomalaisen valssin Oskari sävelsi 15- vuotiaana vaikka eräissä lähteissä väitetään hänen olleen silloin jo 16 vuoden korkeassa iässä. John Huston ohjasi eläessään eläviä kuveja jopa niin hyvin, että sai kerran Oscarin. Johnin syntymästä on kulunut nyt 111 vuotta. Ottakaamme tänään Iljalle, Oskarille ja Johnille!

Tämmöinen putkahti mieleen?

Syvästi meri huokaa,

sen rinta kuohuaa.

Mutt' rauhallisna taivas

valoa vuodattaa.

 

Min' olen meri, minä,

levoton, aaltoinen.

Sin' olet taivahani,

valoisa, rauhainen.

 

Kuvasi, armas, kannan

nyt vasten rintoain,

ja sinut itses kätken

syvälle sielussain.

 

Voi laivan myrsky murtaa,

ja kenties uppoan,

mutt' sinut sielussani

vien aallon pohjahan.


Kommentit (1)Kommentoi MELKEIN KESKIMÄÄRIN
03.08.2017 22:00

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien palkat, luontoisedut ja rahabonukset ovat nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan. Samalla johtajien saamat palkat ja muut etuudet ovat suuremmat kuin koskaan vuosina 2005–2016. Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vertailussa kolmannen kerran miljoonan euron rajan ja olivat keskimäärin yli 1,1 miljoonaa euroa. Toimitusjohtajajoukon palkat ja rahabonukset kasvoivat 2,2 prosenttia vuodessa, kun kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen ansiot bonuksineen kasvoivat keskimäärin 1,1 prosenttia vuodessa. Ison pörssiyrityksen rivityöntekijän ja johtajan palkkaeron kasvua kuvaa se, että pelkkä johtajan saama korotus, 23 000 euroa, on yli puolet suomalaisen keskimääräisestä vuosipalkasta viime vuonna. Peruspalkan ja rahabonusten perusteella laskettuna yhden johtajan palkalla sai viime vuonna töihin keskimäärin 26 rivityöntekijää: huippujohtajan peruspalkat ja bonukset olivat viime vuonna 26,3-kertaiset rivityöntekijään verrattuna.

-Onhan se hienoa, kun johtajien palkkoja nostetaan noin reippaasti, sillä samalla kaikkien suomalaisten keskiansiot kasvavat. Lisäksi se antaa (joillekin) uskoa, että täällä suloisessa Suomessammekin on mahdollisuus päästä hyville palkoille jos on hyvät suhteet. Sitä minä kylläkin ihmettelen, että johtajan parin tonnin kuukausipalkan korotuksien paheksuminen on kateutta, mutta duunarin parin tonnin vuosipalkan korotusvaatimuksen (jos niin suurta kukaan kehtaa edes pyytää), on loistavaa kansantaloudellista viisautta. Mutta, entäpä, jos ihan kovasti ihmettelijöiden joukko kasvaakin samassa suhteessa kuin palkkaerot? Niin, mitäs sitten? Minä vaan kysyn.

Kesä 2017 pääsi lipsahtamaan ohi niin, että oli yhtenä iltapäivänä tuntevinani lämpöisen tuulahduksen, mutta en voi olla varma, tuliko se housujen päältä vai sisältä. Joka tapauksessa syksy saa, mutta minä… en viitsi puhua aiheesta. Tänä kesänä olen ollut pienenä murusena isossa massassa, joka on tehnyt oopperaa. Pääsin jopa Tarjan kanssa samaan katsomoon! En voi arvioida kyseistä taideteosta, mutta lehdissä on kehuttu. Silti luulen, ettei Mozartin, Puccinin tai Wagnerin tarvitse kääntyä haudassaan. Leoncavallosta en ole ihan varma. Toki toissailtana ehdin todistamaan 8000 vuotta vanhan Pispalan 80-vuotisjuhlia. Pispalan kuuluisia poikia ovat olleet mm. Lauri Viita ja Hannu Salama (joista jälkimmäinen ei erottunut juhlassa). Siitä on muuten kulunut tasan 525 vuotta, kun mies nimeltä  Kristoffer Kolumbus lähti etsimään reittiä Intiaan. Ei muuten löytänyt tietä sinne, monen mielestä ei löytänyt mitään muutakaan hyödyllistä. Leon Uris oli syntyperältään puolanjuutalainen, mutta asui Amerikassa ja kirjoitteli… jotakin. Leonin syntymästä on 93 vuotta, mutta Leon ei elä enää. Martin Sheen on amerikkalainen, mutta asuu Irlannissa ja onkin oikeastaan Ramón Estevez, joka käyttää salanimeä, koska näyttelee. Martin täyttää tänään 77 vuotta. Evangeline Lilly puolestaan on 38 ja nätti ja hänestä voi tulla vaikka .. Otetaan siis Leonille, Martinille ja Evangelinelle!

Joku yrittää mukalohdutella tämmöisillä riimeillä:

Sä etsit vielä tilaisuutta

Kaipaat jotain, etsit uutta

On kuin ois kuuma kesä

Jo mennyt menojaan

 

Mutta vielä tulee noita

Lämpimiä öitä joita

Sä koko pitkän talven

Jaksoit odottaa

 

Vielä on kesää jäljellä

Vielä tulee kauniita päiviä

Vielä voit löytää ystävän

Vielä tilaisuuden saat

 

Kesä sulle paljon antaa

Lämpö sylissään kun kantaa

Sen hetken toivot ikuisesti kestävän

 

Elämä on niin kuin unta

Kukkii koko luomakunta

Sydän vain uutta tilaisuutta odottaa

 

Vielä on kesää jäljellä

Vielä tulee kauniita päiviä

Vielä voit löytää ystävän

Vielä tilaisuuden saat

 

Vielä on kesää jäljellä

Vielä tulee kauniita päiviä

Vielä voit löytää ystävän

Vielä tilaisuuden saat


Kommentoi LIIAN HYVILLÄ OKSILLA?
12.07.2017 16:07

Hallitus sopi kevään puoliväliriihessä keinoista, joilla yritetään hillitä asumistukimenojen nousua. Tarjolla on niukempia vuosikorotuksia sekä neliövuokriin kohdistuvia rajoituksia. Yleinen asumistuki sidotaan elinkustannusindeksiin. Syynä vaihtoon on se, että vuokraindeksiin sidottuna asumistukien korotukset olisivat suurempia kuin elinkustannusindeksissä. Säästö tulevaisuuden asumistukimenoissa on arviolta noin 20 miljoonaa euroa vuodessa. Asumistuille asetetaan neliövuokrakohtainen katto. Tämänkin uudistuksen tavoitteena on vuokrakehityksen hillitseminen, mikä myös osaltaan hidastaisi asumistukimenojen nousua. Säästöksi arvioitiin puoliväliriihessä noin 13 miljoonaa euroa. Mutta miten tämä neliövuokrakohtainen katto lopulta toteutetaan, on yhä täysin auki. Yksinkertaisimmillaan se voisi olla neliökohtainen vuokrakatto. Yhtälö ei ole kuitenkaan yksinkertainen, koska moni suomalainen paikkaa asumismenojaan hätäavuksi tarkoitetulla toimeentulotuella.

-Tämähän sopii pirtaan, sanoi kangaspuitten käyttäjä. Pirta on muuten loimilankojen välien säätäjä – yksinkertaistetun selityksen mukaan. Mutta asumistukien leikkaus sopii taas hallituksen pirtaan, koska väliinputoajat, jotka tästäkin hallituksen toimenpiteestä kärsivät, eivät kuulu eliittiin eivätkä äänestä lainkaan tai uskovat usein hallituksen selityksiä leikkausten välttämättömyydestä. Nähtävästi palkatonta pakkotyötä tekevät asuvat liian leveästi tai liikaa taitaa olla jopa heidän asumisensa, sillä toimeentulotuenkin valuessa jatkossa yhä enemmän vuokriin, tietää se joko asumisen tai ruokailun tasosta tinkimistä. Mutta sehän ei kosketa hyvinvoivia, joille ei leikkausten tuskaa ollenkaan saateta edes tiedoksi. Mutta jos tämä suunta ei sovikaan liian monen pirtaan? Mitäs sitten? Minä nyt kysyn vaan.

Hermannista heinään sanottiin ennen kun ei ollut ilmasto nykyisen kaltainen ja oli vielä jopa heinäpoutia. Nykyisin heilutaan kuin heinämiehet, mutta heinänteosta ei tule mitään? Olen muuten yrittänyt seurata nykyisinkin kulttuuria lähiympäristössä. Pyhäpäivää olin viettämässä Töllinmäessä ja siellä oli mukana Sauli Tiilikainen. Sauli on hyvä laulamaan, mutta lisäksi hän on hieno ihminen ja hauska esiintyjä. Eilisiltana seurasin maaseudun Taiteellisen teatterin esitystä ja ihmettelin tosissani onko maaseudun taiteellisuus todellakin tällaista. No, toki hyviä näyttelijäsuorituksia näin, suorastaan hämmästelin pääosaa esittäneen naisen monologin hallintaa. Mutta samalla näkyi ohjaajan huolimattomuus: Lavalla oli viisi miestä, jotka eivät millään tavalla eivät vieneet (pitkien monologien aikana) näytelmää eteenpäin. Miksi? Vielä yksi hyvä puoli: Elävä musiikki. Kaikissa vähänkin musikaalisissa esityksissä pitäisi olla ELÄVÄ MUSIIKKI. Vaikka tekniikan avulla voidaan saada virheettömämpää ja tasalaatuisempaa soittoa, ei se tuo samaa tunnelmaa kuin oikea ELÄVÄ MUSIIKKI, vaan jättää suuhun huijauksen maun. Yhdysvallat hyökkäsi Windsoriin Kanadassa.Siitä on tosin kulunut 205 vuotta, mutta sittemmin ei Yhdysvallat ole mihinkään hyökkäillytkään. Eihän? Henry Thoreau täyttäisi tänään 200 vuotta, mutta eihän ihminen elä siihen ikään. Sen sijaan Henryn ajatus kansalaistottelemattomuudesta elää ja voi hyvin. Ehkä jatkossa vieläkin hyvemmin? Albert Calmette oli ranskalainen lääkäri ja hänen sanotaan keksineen rokotteen tuberkuloosia vastaan. Albertin syntymästä on 154 vuotta. Reino Helismaan syntymästä on 104 vuotta tai oikeastaan Repe oli silloin vielä Helenius. Mutta melkoinen sananikkari hänestä tuli. Ottakaamme! Siis otetaan Henrylle, Albertille ja Repelle!

Melkein täysi kuu vielä:

Suutarin tyttären pihalla kasvaa kaunis pihlajapuu

Suutarin tyttären pihalle paistaa keltainen täysikuu

Hanurin hilpeä heläys jossain haikeeksi muuntautuu;

Kahdet askeleet maantien puolelta pihalle suuntautuu

 

Kaunis pihlajapuu, taivaalla täysikuu

Suutarin tyttären pihalta kuuluu kuiskaus: "Eikö juu?"

 

Suutarin tyttären pihalla kasvaa kaunis pihlajapuu

Suutarin tyttären pihalle paistaa keltainen täysikuu

Poika on potra ja tytöllä hehkuu sydän, silmät ja suu...

Jossakin haikea hanurinsoitto vihdoinkin vaimentuu

 

Narahtaa porraspuu, taivaalla täysikuu

Suutarin tyttären aitasta kuuluu kuiskaus hiljaa: "Juu..."


Kommentit (1)Kommentoi